Το Γλαγολιτικό Αλφάβητο
Σύμφωνα με ιστορικές πληροφορίες του αρχαίου Βούλγαρου συγγραφέα Τσερνοριζετς Χραμπαρ, αρχικά οι
Σλάβοι χρησιμοποιούσαν χαράγματα και σημεία χωρίς καμία τάξη, μέχρι να αποκτήσουν ένα τελείως δικό τους αλφάβητο, το οποίο ο Άγιος Κύριλλος σύνταξε με βάση τις φωνολογικές ιδιοτυπίες της γλώσσας τους. Το αλφάβητο ονομάστηκε Γκλαγόλιτσα στα σλαβικά και Γλαγολιτική Γραφή στα Ελληνικά. Η ονομασία του προέρχεται από την σλαβική λέξη «γκλαγκόλ» που σημαίνει ρήμα.
Η Γλαγολιτική Γραφή δε μοιάζει με κανένα άλλο αλφάβητο. Η εξωτική μορφή της στάθηκε αφορμή για
πολλές θεωρίες σχετικά με την προέλευσή της από το Γεωργιανό, Εβραϊκό ή το Συριακό αλφάβητο. Καμία θεωρία όμως δεν είναι αποδεδειγμένη. Σύμφωνα με αγιογράφους των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, αλλά και με παλαιοσλαβικές πηγές, το Γλαγολιτικό αλφάβητο ήταν μια αποκάλυψη του Θεού προς τον Άγιο Κύριλλο. Αλλά η Ρωσίδα παλαιογράφος E. E. Granstrem απέδειξε ότι για την σύνθεση της Γλαγολιτική γραφής τα γράμματα πάρθηκαν από Βυζαντινά κρυπτογραφικά αλφάβητα και αλχημικά και μαγικά σύμβολα που ήταν σε χρήση επίσης στο Βυζάντιο.
Άλλος ένας παράγοντας που συνέβαλε στην σύνθεση του Γλαγολιτικού αλφάβητου ήταν το γεγονός ότι το
πρώτο, ατελές αλφάβητο δημιουργήθηκε την εποχή της Εικονομαχίας και ήταν αδύνατον να εισαχθεί στη Μοραβία, η οποία βρισκόταν στην εκκλησιαστική αρμοδιότητα της Ρώμης και δεν γινόταν να τεθεί και το παραμικρό ζήτημα εικονολατρείας. Για τον λόγο αυτό ο Κύριλλος έδωσε στους Σλάβους ένα καινούργιο και εντελώς πρωτότυπο αλφάβητο, που να μην μοιάζει καθόλου με το προηγούμενο.