top of page

Βιογραφία

Είναι γνωστό ότι η ελληνική καταγωγή των αδελφών Κυρίλλου και Μεθοδίου αμφισβητήθηκε από αρκετούς

Σλάβους φιλολόγους και ιστορικούς. Ωστόσο, οι πιο έγκυροι μελετητές και οι κορυφαίοι επιστήμονες από Ρωσία, Σερβία και πρώην Τσεχοσλοβακία συμφωνούν απόλυτα, ότι οι δύο αδελφοί ήταν Έλληνες. Ο σπουδαίος Τσέχος βυζαντινολόγος Φρ. Ντβόρνικ, στο έργο του για τον Κύριλλο και Μεθόδιο, αρνείται κατηγορηματικά την πιθανότητα περί σλαβικής καταγωγής τους και υποστηρίζει τη θέση του στηριζόμενος σε πολλές βυζαντινές πηγές. Επίσης, υποδεικνύει τα ψηφιδωτά του ναού του Αγίου Δημητρίου στην Θεσσαλονίκη, ως αναμφισβήτητη ένδειξη για την ελληνική αλλά και βασιλική προέλευση των αγίων αδελφών, στις φλέβες των οποίων κυλούσε το αίμα του Βασιλιά Κωνσταντίνου ΣΤ’.

Οι Άγιοι αδελφοί Κύριλλος και Μεθόδιος γεννήθηκαν στη Θεσσαλονίκη τον 9ο αιώνα  σε πολυμελή

οικογένεια. Ο πατέρας του ο Λέων είχε το αξίωμα του δρουγγαρίου και ήταν βοηθός ενός διοικητικού στρατιωτικού. Για τη μητέρα τους τη Μαρία δεν είναι γνωστά πολλά. Ο Λέων και η Μαρία έκαναν και μεγάλωσαν επτά παιδιά, αλλά ποτέ δε θα μπορούσαν να φανταστούν ότι δύο από αυτά θα μείνουν στην ιστορία των Βαλκανίων και της Ευρώπης ως Φωτιστές των Σλάβων - ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος. Για την παιδική και εφηβική ηλικία τους επίσης δεν διασώθηκαν πολλές πληροφορίες.   

Οι Άγιοι Κύριλος και Μεθόδιος δημιούργησαν το Γλαγολιτικό αλφάβητο, το πρώτο που χρησιμοποιήθηκε για τη γραφή στην παλαιά εκκλησιαστική σλαβική γλώσσα. Με βάση του Γλαγολιτικού αργότερα δημιουργήθηκε το Κυριλλικό αλφάβητο, που σήμερα χρησιμοποιείται από πολλές σλαβόφωνες χώρες. Επίσης μετέφρασαν και προώθησαν τη Βίβλο και πολλά άλλα βυζαντινά  εκκλησιαστικά κείμενα. Αυτή η τεράστια συνεισφορά που είχαν στην πολιτιστική ανάπτυξη των Σλαβικών λαών τους έδωσε τον τίτλο «Απόστολοι των Σλάβων».

Στις 30 Δεκεμβρίου του 1980 ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β' τους ανακήρυξε Συμπροστάτες της Ευρώπης. Οι

Άγιοι Κύριλλος και ο Μεθόδιος αγιοποιήθηκαν στα τέλη του 9ου αιώνα και στη Βουλγαρία η μνήμη τους, ως Αγίων Ισαποστόλων, τιμάται από την εποχή της Αναγέννησης.

 

bottom of page