top of page

Στη Ρώμη

Μετά την συνθηκολόγηση του Ράστισλαβ με τον Λουδοβίκο Γερμανό οι Λατινογερμανοί κληρικοί που

κατέκλυσαν τη Μοραβία, βλέποντας την τεράστια επιτυχία του έργου των ιεραποστόλων αδελφών άρχισαν να το συκοφαντούν και να το υπονομεύουν με κύριο σκοπό το υλικό κέρδος, επειδή θίγονταν τα οικονομικά τους οφέλη και η εξουσία τους στους Σλάβους. Σαν αφορμή για την παρέμβασή τους δήλωσαν ότι η ο Θεός πρέπει να λατρεύεται μόνο στην εβραϊκή, στην ελληνική και στη λατινική γλώσσα και η εισαγωγή της σλαβικής γλώσσας είναι προσβολή για τον Χριστιανισμό. Ο Άγιος Κύριλλος υπεράσπισε τη λειτουργική χρήση της σλαβικής γλώσσας, αλλά η διαμάχη αυτή συνεχίστηκε αργότερα στη Βενετία. Νιώθοντας να απειλείται η αποκλειστική εξουσία τους, όλο και περισσότεροι άρχοντες ενοχλήθηκαν από το έργο των αδελφών και προσπάθησαν να το εμποδίσουν. Παρ’ όλα αυτά όμως οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος συνέχισαν την αποστολή τους για τα επόμενα τρία χρόνια και μετά πήραν το δρόμο της επιστροφής στην Κωνσταντινούπολη.

Κατά την επιστροφή τους στην Κωνσταντινούπολη πέρασαν από την Παννονία, που συνορεύει με τη

Μοραβία. Εκεί έμειναν μερικούς μήνες, κήρυξαν το λόγο του Θεού και βάπτισαν πολλούς. Ο Ηγεμόνας Κότσελ, βαθιά ευγνώμων, τους προσέφερε πλούσια δώρα και τους ζήτησε να πάρουν μαζί τους 30 μαθητές για να τους εκπαιδεύσουν. Φεύγοντας όμως, οι αδελφοί για άλλη μια φορά αρνήθηκαν τα δώρα και ζήτησαν  την απελευθέρωση των αιχμαλώτων.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, οι Ιεραπόστολοι έμαθαν  για την χειροτέρευη των θρησκευτικών σχέσεων

Βουλγάρων και Βυζαντινών και αποφάσισαν να συνεχίσουν το δρόμο τους μέσω Βενετίας.  Εκεί υπεράσπισαν τη χρήση της Σλαβικής γλώσσας για την λατρεία του Θεού.

Μετά από τη Βενετία πήγαν στη Ρώμη, για να συναντηθούν με τον νέο Πάπα Αδριανό, ο οποίος συμπαθούσε

τους Έλληνες Ιεραποστόλους. Ο Πάπας τους υποδέχτηκε με τιμή, δέχτηκε τα σλαβικά βιβλία που του έφεραν και τα ευλόγησε και χειροτόνησε τον Μεθόδιο διάκονο και μετά από λίγες μέρες πρεσβύτερο.

bottom of page