Η Ιεραποστολή
Η αφορμή για το ξεκίνημα του μεγάλου Ιεραποστολικού έργου των δύο αδελφών στάθηκαν οι Χαζάροι. Ο
λαός τους ήταν εγκατεστημένος κοντά στην Κασπία Θάλασσα, στον Καύκασο και όταν ένιωθαν απειλή από τους γύρω λαούς, ζητούσαν βοήθεια από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Με αφορμή ότι παραπαίουν μεταξύ των Εβραίων και των Μωαμεθανών, δε δίστασαν να ζητήσουν από τον Αυτοκράτορα Μηχαήλ τον Γ’ και πνευματική βοήθεια. Έτσι, ο Αυτοκράτορας έστειλε τους δύο αδελφούς μοναχούς τον Κύριλλο και τον Μεθόδιο, οι οποίοι με χαρά δέχτηκαν αυτήν την ιερή αποστολή.
Στο δρόμο για το Βασίλειο των Χαζάρων, πέρασαν από τον Χερσώνα όπου κατοικείτο από τους Σαμαρείτες
και τους δίδαξαν τον Χριστιανισμό. Ταυτόχρονα, ο Κωνσταντίνος δεν έχασε την ευκαιρία να τελειοποιήσει τις γνώσεις του της εβραϊκής γλώσσας για να μπορέσει αργότερα να συζητήσει με τους Χαζάρους. Όταν έφτασαν σΣτη γη των Χαζάρων, ο χάνος τους υποδέχτηκε στα θερινά του ανάκτορα και εκεί έγιναν τρεις δημόσιες συζητήσεις, στις οποίες αναγνωρίστηκε από όλους η Χριστιανική Αλήθεια. Όμως λίγοι ήταν οι Ιουδαίοι που προσήλθαν στον Χριστιανισμό. Βαπτίστηκαν μόνο 200 άνθρωποι και οι περισσότεροι από αυτούς ήταν ειδωλολάτρες. Ο ίδιος ο χάνος που δήλωσε ότι θα βαπτιστεί, τελικά παρέμεινε στον Ιουδαϊσμό. Παρόλα αυτά, ο Κωνσταντίνος κι ο Μεθόδιος εκπλήρωσαν την αποστολή τους και όταν σιγουρεύτηκαν ότι δεν μπορούν να προσφέρουν τίποτα παραπάνω, πήραν το δρόμο για την επιστροφή. Πριν το ταξίδι προς την πατρίδα όμως, αρνήθηκαν όλα τα πλούσια δώρα που τους πρόσφερε ο Χάγανος και του ζήτησαν την ελευθερία όλων των βυζαντινών αιχμαλώτων που κρατήθηκαν σε επιδρομές των Χαζάρων.
Το 861 όταν ο Κωνσταντίνος και ο Μεθόδιος επέστρεψαν στην Βασιλεύουσα μετά την αποστολή τους στη
γη των Χαζάρον, ο Μεθόδιος δέχτηκε την πρόταση του Αυτοκράτορα να χειροτονηθεί διάκονος και αργότερα πρεσβύτερος. Ο Κωνσταντίνος αποσύρθηκε στο μοναστήρι των Αγίων Αποστόλων και δίδαξε στην Πατριαρχική Σχολή που λειτουργούσε μέσα στη Μονή.