top of page

Το Κυριλλικό Αλφάβητο

Όπως είναι γνωστό ο Άγιος Κύριλλος δημιούργησε το πρώτο αλφάβητο – το Γλαγολιτικό. Το δεύτερο ήταν

το Κυριλλικό. Η δημιουργία του συνδέεται με το όνομα του επισκόπου Κωνσταντίνου της Πρεσλάβας. Ο ίδιος σύνθεσε την Κυριλλική γραφή στη Βουλγαρία και την ονόμασε έτσι προς τιμή του Αγίου Κυρίλλου. Έως τότε στη Βουλγαρία ήταν ευρεία η χρήση της ελληνικής γραφής και γλώσσας.

Η μορφολογία του Κυριλλικού αλφάβητου στηρίχθηκε πάνω στο Eλληνικό. Αποτελούταν από  38 γράμματα,

από τα οποία 24 προέρχονται από τα ελληνικά και τα υπόλοιπα 14 δημιουργήθηκαν ειδικά για να αποδώσουν τους ιδιαίτερους φθόγγους που υπήρχαν μόνο στη σλαβική γλώσσα. Η εξωτική μορφή του Γλαγολιτικού αλφαβήτου το κατέστησε πολύ δύσκολο για εκμάθηση.  Έτσι, αντικαταστάθηκε γρήγορα από την Κυριλλική γραφή ανάμεσα στους λαούς της Βουλγαρίας, Σερβίας, Ρωσίας, Ουκρανίας, Πολωνίας, Λευκορωσίας και της Ορθόδοξης Τσεχίας. Οι Ρουμάνοι επίσης χρησιμοποιούσαν την Κυριλλική γραφή για τη λατινογενή γλώσσα τους έως και τα μέσα του 19ου αιώνα. Το Κυριλλικό αλφάβητο ήταν ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα σε αυτούς τους λαούς.

Κατά τον 14ο αιώνα, ο Πατριάρχης Ευθύμιος της Βουλγαρίας ήταν ο πρώτος που επιχείρησε να 

μεταρρυθμίσει την παλιά Κυριλλική γραφή, αποβάλλοντας τα γράμματα που απέδιδαν τους φθόγγους που δεν υπήρχαν πια στην Βουλγαρική γλώσσα και προσάρμοσε την ορθογραφία, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της νέας γραφής. Αργότερα ακολούθησαν και άλλες μεταρρυθμίσεις στη Βουλγαρία το 1921 από τον πολιτικό Αλεξάντερ

Σταμπολίϋσκι, στην Σερβία το 1945 από τον μεγάλο σέρβο φιλόλογο Β. Καράτζις και στη Ρωσία πρώτα από τον Μ. Πέτρο το 1708-1710 και στις 10 Οκτωβρίου 1918 από το Συμβούλιο των Λαϊκών Κομισάριων.

Στην Σοβιετική Ένωση, το αλφάβητο των μη σλαβικών, κυρίως τούρκικων εθνοτήτων αντικαταστάθηκε από

το λατινικό και έγινε προσπάθεια επέκτασης της χρήσης του και στους σλαβικούς λαούς. Τελικά αυτό το σχέδιο όχι μόνο απέτυχε και δεν εφαρμόστηκε για τη Ρωσική γλώσσα, αλλά εκείνες οι γλώσσες που είχαν υιοθετήσει το Λατινικό αλφάβητο καθιέρωσαν οριστικά το Κυριλλικό. Μετά το 1945,  η Κυριλλική γραφή καθιερώθηκε και στο τμήμα της Μολδαβίας που προσαρτήθηκε στη Σοβιετική Ένωση.

Το Γλαγολιτικό και το Παλαιό Κυριλλικό αλφάβητο.

Φωτογραφία: Vergil Mitev

Πηγή: http://static.bnr.bg/sites/radiobulgaria/culture/news_bg/publishingimages/698/13-05-20-05911_2.jpg 

bottom of page